Po zabiegu wybielania zębów należy stosować się do zaleceń tzw. białej diety. Powinna ona trwać od 3 do 14 dni. Zęby w tym czasie chłoną wraz ze śliną wszystkie dostarczane barwniki pokarmowe. Wynika to z faktu, że szkliwo po zabiegu jest odwodnione, a jego pory są zwiększone. Należy więc pamiętać, aby unikać w tym okresie produktów zawierających ciemne barwniki.
Zalecamy spożywanie:
– makarony,
– ryż,
– drób,
– banany,
– białe pieczywo,
– wodę mineralną,
– nabiał,
– produkty zbożowe.
Unikaj zaś:
– kawy,
– herbaty (nawet białej),
– owoców cytrusowych,
– ciemnych sosów,
– pomidorów,
– buraków,
– jagód,
– ciemnych przypraw,
– szpinaku.
Po 3 dniach dopuszcza się picie napojów barwiących przez słomkę!
Przez okres około 14 dni trwa stabilizacja koloru zębów. Po tym czasie barwa normuje się i może różnić się od tej, uzyskanej po zabiegu. Używki takie jak tytoń mogą osłabić rezultat wybielenia, dlatego w tym czasie powinno unikać się palenia.
Jeżeli chcesz uzyskać idealną biel zębów zaleca się aby powtórzyć zabieg około po 3 miesięcy. Już po 2 miesiącach można wykonać zabieg podtrzymujący, czyli 2 x 10 min.
Osobom palącym nałogowo papierosy oraz pijących dużą ilość herbaty,kawy, wina polecamy używanie preparatów podtrzymujących efekty wybielania zębów np. Kredka White Pro i Mus Foaming White.