Produkty znacznie zabarwiające zęby Produkty znacznie zabarwiające zęby

Produkty znacznie zabarwiające zęby

  • -

Produkty znacznie zabarwiające zęby

Jedzenie jest jedną z najważniejszych potrzeb fizjologicznych. Stanowi również jedną z największych przyjemności w życiu. Ma ogromny wpływ na zdrowie, skórę a także zęby. Może je wzmacniać, ale niestety może również osłabiać, niszczyć czy przebarwiać. Wszystko zależy oczywiście od rodzaju produktów, które spożywamy na co dzień. W dzisiejszych czasach większość ludzi żyje w biegu, nie ma czasu na przygotowywanie posiłków i sięga po mocno  modyfikowane, gotowe produkty. Zawierają one zazwyczaj duże ilości sztucznych dodatków oraz barwników. Coraz częściej w diecie pojawiają się również używki. Z drugiej jednak strony panuje obecnie moda na aktywny tryb życia oraz zdrowe odżywianie. Wydawać by się mogło, że zdrowe produkty, nieprzetworzone powinny jedynie pozytywnie oddziaływać na organizm. Niestety jednak często tak się nie dzieje i to nie tylko ze względu na obecność GMO, ale również jeżeli chodzi o kwestię naszych zębów.

Najmocniej barwiące grupy produktów:

UŻYWKI (powodują największe oraz najcięższe do usunięcia przebarwienia)

  • papierosy (nadają zębom żółty, szary lub brunatny odcień, przyspieszają starzenie, tworzenie się próchnicy, zwiększają tworzenie się kamienia i osadu oraz niszczą szkliwo),
  • kawa (powoduje przebarwienia, rozwiązaniem jest picie z mlekiem lub przez słomkę),
  • czarna herbata (z cytryną powoduje szkodliwy cytrynian glinu, niweluje go dodanie cukru),
  • czerwone wino (silnie barwi, dodatkowo kwasy zmiękczają i niszczą szkliwo)

JEDZENIE (większe przebarwienia na dolnym łuku ze względu na dłuższy kontakt z barwnikiem)

Warzywa (barwią ze względu na obecność soku, przetwory), przede wszystkim:

  • pomidory (zawierają likopen, czerwony barwnik),
  • buraki (silny barwnik zawarty w soku),
  • papryka (uwalnia sok),
  • marchew (sok),
  • brokuły (uwalniają barwnik podczas gotowania),
  • szpinak (rozdrobniony wydziela barwnik).

Owoce (większość owoców barwi zęby ze względu na obecność soku, wyjątkiem jest banan), przede wszystkim:

  • jagody, jeżyny,
  • borówki,
  • maliny,
  • truskawki,
  • wiśnie,
  • cytrusy (powodują zmiękczanie szkliwa i mogą prowadzić do erozji).

NAPOJE (zawierające duże ilości barwników oraz cukru, przebarwiają i niszczą szkliwo), przede wszystkim:

  • gazowane, przede wszystkim coca-cola oraz energetyczne (duża zawartość barwników),
  • herbaty ziołowe, zielona, czerwona (powodują osad nazębny),
  • kolorowe niegazowane, izotoniczne

SOSY I PRZYPRAWY (ciemne sosy, z proszku, słoika, curry, kurkuma, papryka, kostki rosołowe).

Jeżeli posiadasz już znaczne przebarwienia zębów zapraszamy na wybielanie zębów Warszawa!