Odwapnianie szkliwa Odwapnianie szkliwa

Odwapnianie szkliwa

  • -

Odwapnianie szkliwa

Odwapnienie szkliwa inaczej demineralizacja szkliwa to postać początkowej próchnicy. Spowodowane jest ono niedoborem minerałów, szczególnie wapnia. Odpowiedzialna jest za to dieta, w głównej mierze spożywanie węglowodanów prostych, które są pożywka bakterii bytujących w jamie ustnej.

Rozkład cukrów przez bakterie powoduje powstawanie kwasów organicznych (m.in. mlekowego, octowego, mrówkowego), a te obniżają pH jamy ustnej. Udowodniono ze już po upłynięciu 10 minut od spożycia słodkiej przekąski pH w ustach zmniejsza się do wartości około 5,0.

Wówczas rozpoczyna się proces demineralizacji szkliwa polegający na jego rozmiękczaniu i wymywaniu z niego jonów wapnia. W efekcie w zaatakowanym szkliwie otwierają się pory, a na jego powierzchni ujawnia się biała, matowa plama, będąca pierwszym symptomem postępującej próchnicy. Na tym etapie proces można zatrzymać, jeśli jednak zaniechamy jakichkolwiek kroków by zapobiec rozwojowi choroby, zmiana będzie zwiększać swoje rozmiary i głębokość. Do wnętrza zęba przedostanie się więcej bakterii, które szybko uszkodzą zębinę. Tak powstanie ubytek próchnicowy.

Odwapnienie szkliwa swym wyglądem przypomina inna chorobę szkliwa – fluorozę inaczej zwana szkliwem plamkowym. Fluoroza jest wywoływana przedawkowaniem fluoru w fazie kształtowania zębów w kości. Przyczyna może być zbyt duża ilość fluoru w wodzie pitnej i pożywieniu. Objawy choroby na szkliwie uwydatniają się w postaci kredowobiałych plam, które wywołują nadżerkę szkliwa, a także zwiększają jego kruchość i twardość.

W prawidłowym różnicowaniu schorzenia niezbędna jest rola stomatologa! Jeżeli natomiast wiemy, ze plamy pojawiły wraz z wyjściem zęba stałego to prawdopodobnie łagodna postać fluorozy. Jeśli zauważyliśmy ze powstały w późniejszym okresie to zapewne odwapnienia powstałe wskutek niedostatecznej higieny.

Aby uchronić się przed próchnica:

  • Zmniejsz w diecie ilość spożywanych cukrów,
  • Staraj się by codzienne pokarmy bogate były w produkty białkowe, ponieważ białko i kolagen stanowią organiczny zrąb twardych tkanek zęba,
  • Nie doprowadzaj do braków witamin głownie A, C i D oraz wapnia. Niedobory tych składników doprowadzają do hipoplazji czyli niedorozwoju szkliwa,
  • Szczotkuj zęby przynajmniej 2 razy dziennie a najlepiej po każdym posiłku,
  • W codziennej higienie stosuj produkty mineralizujące szkliwo.

Wybiel zęby w White & Beauty! Przyjdź na laserowe wybielanie zębów Warszawa!